modnatochka.kh.ua

Дискус хернија - симптоми, причини и третирање

discus1

Дискус хернија најчесто се јавува на возраст помеѓу триесет и педесет години. Причината за ова е фактот што природниот процес на стареење на 'рбетните дискови започнува уште во детството и раната младост, па затоа и не е чудно што болеста може да се јави и кај лица од дваесет години.

Од друга страна, по педесеттата година дискусите губат значителна количина на вода, така што постои помала веројатност од "истекување".

Кога станува збор за лумбалениот или цервикалниот 'рбет симптомите на дискус хернија се разликуваат од лице до лице.

Симптоми на лумбална дискус хернија

 • Болка во долниот дел на грбот
 • Вкочанетост или болка која се движи надолу на ногата
 • Болка во глутеалната регија
 • Вкочанетост или болка во потколениците
 • Болки во регијата на коленото
 • Искривено држење на телото
 • Вкочанетост во нозете
 • Проблеми со контролата на мокрењето
 • Слаба контрола на функцијата на ногата
 • Болка при движења (истегнување на телото, поместување, виткање, ротација)
 • Сексуална дисфункција
 • Студени нозе

Симптоми на дискус хернија на вратните пршлени

 • Вкочанетост на рацете и прстите
 • Болки во рацете
 • Болки во грбот
 • Слабост на мускулите во рацете
 • Болни и ограничени движења на вратот
 • Вкочанет врат
 • Тинитус
 • Главоболки и мигрена
 • Проблеми со очите и видот
 • Болка помеѓу плешките
 • Замор, гадење и вртоглавица
 • Во случај на контакт со 'рбетниот мозок се јавуваат проблеми со целото тело

Што е всушност дискус хернија и кои се причините на болеста?

Дискусот помеѓу пршлените се состои од фиброзен прстен кој го опкружува желатинозното јадро кое содржи многу вода. Со текот на времето доаѓа до слабеење на тој прстен и се јавуваат мали пукнатини при што протекува желатинската содржина - дискус хернија (притисок врз нервите) и тоа води кон добро познатата состојба наречена ишијас. Во прилог на ова се и наследните фактори врз кои не можеме да влијаеме. Дискус хернијата може да биде предизвикана и од прекумерна работа како и заради недоволно релаксирање на 'рбетот. Бидејќи тука нема крвни садови дискусите се хранат по принцип на сунѓер - во исправена положба се зголемува притисокот во нив и се истиснуваат штетните материи, а позиции на одмор или седењепод агол од 45 степени, притисокот се намалува и хранливите материи навлегуваат во дисковите. Современиот начин на живеење со себе носи премногу седење и стоење, а недоволно релаксирање што доведува до лоша хранење и побрзо распаѓање на дисковите. Тука многу придонесува и неправилното држење на телото, дебелината, пушењето и недостатокот на физичка активност, што предизвикува мускулите да слабеат, а со тоа и да се намали потребната потпора на 'рбетот.

discus hernia

Лекување на дискус хернија

Дискус хернијата обично се лекува на конзервативен начин со аналгетици (лекови за намалување на болка и воспаление), со релативно мирување, ставање на студени облози (не се препорачува загревање на регијата бидејќи е можно за се засили воспалението и болката да се интензивира), физикална терапија (ласер, магнет, електрична енергија ...).  Дури по смирувањето на болката се применува кинезитерапија и хидротерапија, односно се препорачуваат вежби на суво и во вода. Лекувањето на дискус хернијата вообичаено трае од неколку недели до неколку месеци.

Хирушка интервенција и период на опоравување

Во случај на сериозни проблеми дискус хернијата мора да се оперира. Постојат причини за итна хируршка интервенција - состојба наречена Kauda Ekvina (кога освен болката се јавува и слабост во нозете, трнење на седишната регија и неможност за мокрење и голема нужда или пак неможност да се задржат телесните течности и фекалиите). По хируршкиот третман, постои шанса остатокот од дискусот повторно да „протече“, а постои и зголемен ризик за брза деградација на останатите дискови. Затоа, овде важи онаа стара поговорка: Подобро да се спречи отколку да се лечи. Сепак, во повеќето случаи компликациите може да се избегнат со правилно држење на 'рбетот и редовно вежбање.

Коментари  

0 # labedroombab 2020-04-08 07:35
Bedroom collection
On our site store customer waiting colossal choice at cost. Our catalog contains prices, bedroom colors data about options fittings potential types modify modules. Absolutely any item furnishings produced directly from manufacturer. Decrease cost on bed sheets achieved due to the absence of trade floor space, for rent which necessary pay and smallest staff employees. No such costs allow to establish affordable prices for every buyer for all groups goods.
Одговор на коментар
0 # pinupcasino 2020-04-21 14:12
Добро пожаловать в онлайн казино Пин Ап! Играйте в любимые игры, выигрывайте деньги, получайте бонусы!
Одговор на коментар
0 # BennyLip 2020-04-24 14:50
Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели!
Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... https://txxzdxru.diarymaria.com/
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-20 00:36
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
светодиодный экран led

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-20 16:34
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран чтобы помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
аренда светодиодного экрана

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-21 08:11
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран дабы помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
led экран такса

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # RupertNitly 2020-05-22 06:52
Абсолютно с Вами согласен. В этом что-то есть и мысль отличная.

---
Я считаю, что Вы ошибаетесь. Могу это доказать. скачать fifa, скачать fifa и fifa 15 cracks торрент скачать фифа
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-23 00:09
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран для помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
светодиодный экран подкупать

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-23 21:57
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
светодиодный экран led

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-25 15:45
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран воеже помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
интерьерный экран

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-28 01:31
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран для помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
лед экран цена

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-05-30 01:23
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
светодиодный экран led

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # uevegexgek 2020-06-08 15:06
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxil Amoxil owo.cosq.healthinfo.mk.ffe.kj http://mewkid.net/when-is-xicix/
Одговор на коментар
0 # adqutevo 2020-06-08 15:48
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Online Amoxicillin Online cnh.qemg.healthinfo.mk.lba.we http://mewkid.net/when-is-xicix/
Одговор на коментар
0 # uyuisoizun 2020-06-08 16:37
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxil mfb.gheg.healthinfo.mk.xps.hj http://mewkid.net/when-is-xicix/
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-10 14:28
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран чтобы помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
аренда светодиодного экрана

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-11 15:08
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
аренда светодиодного экрана

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-12 20:39
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
led экран аренда

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-13 05:39
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран для помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
led экран цена

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-14 12:55
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
светодиодный экран покупать

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-15 00:24
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран воеже помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
аренда светодиодного экрана

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-16 14:39
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран воеже помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
led экран аренда

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-16 23:28
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран дабы помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
светодиодный экран

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-17 08:32
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран ради помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
led экран уличный

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # CharlesBus 2020-06-18 10:01
светодиодный экран
аренда светодиодного экрана
светодиодный экран купить
светодиодный экран цена
светодиодный экран led
разрешение светодиодных экранов
уличный светодиодный экран
светодиодные экраны москва
светодиодные экраны типы
светодиодный экран для помещений
светодиодные экраны размеры
hd светодиодные экраны
лед экран курс

8-800-550-2316
info@screen-led.ru
150003, РФ, г. ЯРОСЛАВЛЬ, ул. ПОЛУШКИНА РОЩА, д. 9, оф. 4
Одговор на коментар
0 # RaymondOrari 2020-07-09 08:41
Видеостудия в СПб
Студия фото и видеосъемки - https://studiomedia.ru/
Одговор на коментар
0 # MerillWeilm 2020-08-15 20:51
услуги грузчиков в москве
Одговор на коментар
0 # eidinusami 2020-08-29 15:46
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin 500mg Capsules 18 bjw.onzl.healthinfo.mk.oqr.xq http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
Одговор на коментар
0 # urouiref 2020-08-29 16:24
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin Without Prescription npi.mjsh.healthinfo.mk.lof.ij http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
Одговор на коментар
0 # Timurashkw 2020-09-04 20:37
удалите,пожалуйста! .
Одговор на коментар
0 # Timuraszmq 2020-09-11 01:25
удалите,пожалуйста! .
Одговор на коментар
0 # Timurasivv 2020-09-13 23:11
удалите,пожалуйста! .
Одговор на коментар
0 # Cosmolot24 2020-09-14 13:00
Это онлайн казино любят за то, что тут моментальные выплаты, отличная отдача слотов, вменяемае поддержка. Посетив Космолот один раз, вы не вернетесь в другие игорные заведения. Играть только на официальном сайте иначе потеряете свои деньги!
Одговор на коментар
0 # Timurasrsq 2020-09-16 03:11
удалите,пожалуйста! .
Одговор на коментар
0 # Maximusssz 2020-09-17 08:55
удалите,пожалуйста! .
Одговор на коментар
0 # Merillsex 2020-09-17 13:52
Акции наркологической клиники Вывод24
Одговор на коментар

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg