modnatochka.kh.ua

Скрининг тестовите за колоректален карцином можат да го спасат вашиот живот.

colon cancer screening

Ако сте на возраст од 50 години или ако сте повозрасни, проверете се!

Помеѓу типовите рак кои се јавуваат и кај мажите и кај жените, колоректалниот карцином (рак на дебелото црево или ректумот) е втора водечка причина за смртност. Но, на оваа болест може многу превентивно да се делува и да се спречи доколку се прави контрола почнувајќи од 50-годишна возраст.

Скрининг тестовите помагаат да се спречи ракот на дебелото црево така што навремено се откриваат преканцерозните полипи (абнормални израстоци), па тие може лесно и без последици да се отстранат. Скринингот исто така може да го открие овој тип на канцер во многу рана фаза, па така третирањето е многу ефикасно.

Како треба да се постапува

Ако сте на возраст од 50 до 75 години, скрининг контролата за рак на дебелото црево треба да се прави редовно. Ако сте на возраст помеѓу 76 и 85 години, обавезно консултирајте се со вашиот матичен лекар дали треба да правите контрола.

 • Бидете физички активни.
 • Одржувајте здрава тежина.
 • Не пијте премногу алкохол.
 • Не пушите.

Неколку важни факти

Ризикот од канцер на дебелото црево се зголемува со возраста. Повеќе од 90% од колоректален карцином се јавува кај луѓе на возраст од 50 години и постари.

Преканцерозни полипи и рак на дебелото црево не секогаш предизвикуваат симптоми, особено во раната фаза. Вие би можеле да имате полипи или рак на дебелото црево, а тоа да не го знаете. Тоа е главната причина зошто постојат скрининг тестовите и зошто тие се толку важни. Симптомите би можеле да вклучуваат:

 • Крвава столица (грчеви на дебелото црево).
 • Болки во стомакот или болки и грчеви кои не престануваат.
 • Губење на тежината, а не знаете зошто.

Колоректален скрининг

Овие симптоми можат да бидат предизвикани и од нешто друго, а не само од карцином. Ако имате било кој од споменатите симптоми, обавезно посетете го вашиот лекар.

За развој на рак на дебелото црево некои луѓе се изложени на поголем ризик од другите,. Ако мислите дека би можеле да бидете во групата на оние со висок ризик, разговарајте за тоа со вашиот лекар и со него/неа договорете се кога и колку често би требало да се проверувате.

Постојат неколку опции за скрининг тест. Разговарајте со вашиот лекар за тоа кој вид на тестирање е вистинскиот за вас.

 • Колоноскопија (се препорачува на секои 10 години).
 • FOBT тест или фекален имунохемиски тест (FIT) (секоја година).
 • Сигмоидоскопија (на секои 10 години, а со FOBT или FIT на секои три години).
 • Самосигмоидоскопија (на секои 5 години).
 • ДНК тест на столица (ФИТ-ДНК) на една или три години.
 • КТ колонографија (или виртуелна колоноскопија) на секои пет години.

(CDC) Центар за Контрола и Превенција на Болести

Коментари  

0 # ereluwazo 2020-06-08 22:03
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Buy Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online xsl.bvok.healthinfo.mk.pmb.eq http://mewkid.net/when-is-xicix/
Одговор на коментар
0 # ouayuxijixez 2020-06-08 22:28
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Online Buy Amoxicillin Online uuv.gsuv.healthinfo.mk.loz.ai http://mewkid.net/when-is-xicix/
Одговор на коментар
0 # uszisjae 2020-06-08 22:53
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Amoxicillin wyn.caka.healthinfo.mk.cpa.en http://mewkid.net/when-is-xicix/
Одговор на коментар
0 # nubouvon 2020-10-01 12:47
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxil Causes Gallstones zih.ljui.healthinfo.mk.ptf.yf http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
Одговор на коментар
0 # axusivee 2020-10-01 13:10
http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules sxg.myur.healthinfo.mk.sdb.vw http://mewkid.net/when-is-xuxlya/
Одговор на коментар
0 # Allenacout 2020-10-28 08:30
https://stat-web-world.do.am/
https://so-world-web.my1.ru/
https://new-portal-sai.do.am/
https://new-stati-ver.usite.pro/
https://ce-news-post.my1.ru/
Одговор на коментар
0 # ixitiinalmewe 2020-11-08 23:59
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin No Prescription dqm.fpnj.healthinfo.mk.fyp.op http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # ribupokaneher 2020-11-09 00:21
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxil Amoxicillin No Prescription tjv.zwda.healthinfo.mk.fwq.ve http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # ezirenedaui 2020-11-09 00:43
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin On Line usv.nelr.healthinfo.mk.anm.ge http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # uwaaxeg 2020-11-09 01:04
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxil Amoxicillin fli.xmpp.healthinfo.mk.nup.td http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # odyjijioge 2020-11-13 05:56
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Amoxicillin No Prescription gag.ljmu.healthinfo.mk.qsw.gl http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # eutafaxemfoq 2020-11-13 06:06
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Amoxicillin 500mg Capsules qpx.rgir.healthinfo.mk.kiy.vp http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # umosige 2020-11-13 06:24
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500mg Capsules fdp.ommm.healthinfo.mk.utk.bw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # amwpivowa 2020-11-13 06:51
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin wsi.ukgi.healthinfo.mk.yxz.up http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # oeqisizvefa 2020-11-13 07:18
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules olv.fqql.healthinfo.mk.wyq.rt http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Одговор на коментар
0 # Laura 2020-11-23 14:57
For newest information you have to go to see internet and on internet I found this website
as a most excellent website for hottest updates.

Also visit my web blog: Tandy: http://citroen.podolsk.ru/board/go.php?http://lcgclabs.blogspot.com/2016/03/become-our-laboratory-equipment-supplier.html
Одговор на коментар
0 # Natashuoa58 2021-01-05 18:00
Incredible update of captchas breaking package "XRumer 19.0 + XEvil 5.0":

Captcha solution of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Mail.Ru, SolveMedia, Steam,
and more than 12000 another size-types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

Good luck!
P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! :)


XEvil.Net
Одговор на коментар
0 # Natashuoa87 2021-01-05 22:45
Revolutional update of captcha solving package "XEvil 5.0":

Captchas regignizing of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Hotmail, MailRu, SolveMedia, Steam,
and more than 12000 another subtypes of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

See you later ;)
P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! :)


XEvil.Net
Одговор на коментар
0 # Natashuoa06 2021-01-06 03:48
Perfect update of captchas recognition package "XRumer 19.0 + XEvil 5.0":

Captcha solution of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Mail.Ru, SolveMedia, Hydra,
and more than 12000 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

Free XEvil Demo available.

See you later!
P.S. A Huge Discount -30% for XEvil full version until 15 Jan is AVAILABLE! :)


XEvil.Net
Одговор на коментар
0 # Jdbxedurf 2021-01-24 08:15
buy viagra without presciption cheap viagra il viagra in uk http://llviabest.com/ - delhi, india viagra ’
Одговор на коментар
0 # LbgamurB 2021-01-25 03:05
cheapest place to buy viagra gneeric viagra online viagra side effects rash http://genqpviag.com/ - revatio vs viagra ’
Одговор на коментар
0 # JdbxamurB 2021-01-26 01:03
viagra and cost buy generic viagra online viagra onlline cost of viagra at walmart: http://llviabest.com/ ’
Одговор на коментар
0 # LbgamurB 2021-01-29 10:49
viagra for women viagra gel sachets in australia viagra in qatar acheter viagra a montreal: http://genqpviag.com/ ’
Одговор на коментар
0 # JdbxamurB 2021-01-29 17:44
what is the ingredients in viagra viagra pharmacy paypal generic viagra gold http://llviabest.com/ - cheap viagra ’
Одговор на коментар
0 # Lbgedurf 2021-02-02 16:28
cheapest pharmacy gold coast viagra generic viagra australia online pfizer viagra 100mg http://genqpviag.com/ - female viagra side effects ’
Одговор на коментар
0 # FvfcAlopy 2021-02-04 16:45
cheap viagra brand viagra for sale trusted ed medical viagra
Одговор на коментар
0 # KbcxVony 2021-02-05 03:32
online pharmacies uk top rated canadian pharmacies online erectile dysfunction
Одговор на коментар
0 # JbbvamurB 2021-02-05 04:50
canadadrugsonline meds online without doctor prescription cialis online pharmacy
Одговор на коментар
0 # LbsxamurB 2021-02-05 05:16
cialis canada cheap viagra 100mg cheap viagra online canadian pharmacy
Одговор на коментар
0 # JbnbbloMi 2021-02-05 17:46
generic viagra online pharmacy 24 hour pharmacy online drugs
Одговор на коментар
0 # Jbbvedurf 2021-02-05 23:09
canadian drug stores online top rated online canadian pharmacies canadian pharmacy king
Одговор на коментар
0 # Lbsxedurf 2021-02-06 21:26
canada drug prices gereneric viagra legal canadian prescription drugs online
Одговор на коментар
0 # Kbcxzels 2021-02-07 09:47
anti fungal canadian prescription viagra professional
Одговор на коментар
0 # AqcfIrringura 2021-02-08 17:10
buy generic cialis canada cialis without perscripiton cialis professional vs cialis super active
Одговор на коментар
0 # AhkdamurB 2021-02-08 17:18
buy prescription drugs from canada humana online pharmacy meds online
Одговор на коментар
0 # KuikScots 2021-02-08 20:10
order viagra viagra for sale without prescription oder viagra
Одговор на коментар
0 # AqcfStooherty 2021-02-08 20:14
cialis denmark cialis 10mg generic cialis usa
Одговор на коментар
0 # Jbnbhagma 2021-02-08 21:19
on line pharmacy online pharmacy no prescription needed non prescription online pharmacy reviews
Одговор на коментар
0 # FqhhamurB 2021-02-08 21:30
canadapharmacy Viagra cialis canada
Одговор на коментар
0 # NncsOneni 2021-02-09 00:34
viagra without prescription australia viagra jelly online viagra super force
Одговор на коментар
0 # Ahkdedurf 2021-02-09 16:58
reputable canadian mail order pharmacies pharmacy price compare best online pharmacy stores
Одговор на коментар
0 # FvfcOneni 2021-02-10 04:17
viagra no perscription viagra for women in hyderabad buy viagra on discover card
Одговор на коментар
0 # Kuikcourl 2021-02-10 10:07
buy viagra with dapoxetine viagra prescription savings program what does a generic viagra look like
Одговор на коментар
0 # NncsAlopy 2021-02-10 14:05
what is the cost of viagra 100 mg viagra online singapore mexican pharmacies
Одговор на коментар
0 # KvaxVony 2021-02-12 01:37
cash advance david jones american express payday loans with netspend card refinance merchant cash advance
Одговор на коментар
0 # LabxamurB 2021-02-12 03:22
enrico prandin commercialista cialis tricks cialis legolcsГіbban
Одговор на коментар
0 # JbbnamurB 2021-02-12 05:51
cialis och alkohol k-k cialis dna pharma cialis
Одговор на коментар
0 # FbsgAlopy 2021-02-12 14:34
cialis with no prescription buy cialis online best price cialis 20mg
Одговор на коментар
0 # JbnvbloMi 2021-02-12 19:11
payday loan defiance ohio payday loans jackson mo payday advance in port charlotte fl
Одговор на коментар
0 # Jbbnedurf 2021-02-13 00:35
cialis side effect indigestion cialis jenter cialis telephone number
Одговор на коментар
0 # Fqbbedurf 2021-02-13 04:13
cash loan without job verification payday advance blue springs 24 hour payday loans dayton ohio
Одговор на коментар
0 # Labxedurf 2021-02-13 18:49
cialis 20mg tablets information cialis causes premature ejaculation el cialis en jovenes
Одговор на коментар
0 # Kvaxzels 2021-02-14 03:08
instant loan cash payday loan stuart va payday loans center for responsible lending
Одговор на коментар
0 # Jbnvhagma 2021-02-16 08:39
same day cash loans centrelink cash advance whitehall cash advance in moore ok
Одговор на коментар
0 # AhbzamurB 2021-02-16 22:46
payday loans in harlingen texas cash advance places in bluefield va metabank payday loans
Одговор на коментар
0 # FqbbamurB 2021-02-17 03:09
next payday advance email payday loan places in jackson ms can you have more than one payday loan in virginia
Одговор на коментар
0 # AbcfStooherty 2021-02-17 13:49
viagra genric http://viagriyvik.com/ overnight pharmacy 4 u viagra
Одговор на коментар
0 # KbbfScots 2021-02-17 18:04
purchasing viagra onlime canada viagra paypal generica viagra
Одговор на коментар
0 # Ahbzedurf 2021-02-17 22:21
future money loan statement interest rate on visa cash advance cash loans in watsonville
Одговор на коментар
0 # FbsgOneni 2021-02-18 05:58
where can i buy cialis online in canada http://llecialisjaw.com/ is cialis time released?
Одговор на коментар
0 # NbnhAlopy 2021-02-18 07:09
sildenafil soft tablets viagra pills for sale uk safe buy viagra online
Одговор на коментар

Коментирај

Безбедносен код
Обнови

Kocka za on-line aplikacija

ДАЛИ ЗДРАВСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА Е НА ПОТРЕБНОТО НИВО?
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
 • Гласови: 0%
Вкупно гласови:
Прв глас:
Последен глас:

Se za zdravjeto - forum

Untitled 1

Калкулатор за мерење на телесна маса

Висина
Cm
Тежина
Kg
Индекс на вашата телесна маса
0
 • ADHD.healthinfo.jpg
 • Aluminium.jpg
 • Alzheimer.jpg
 • aneurismus.jpg
 • artritis.jpg
 • Colon.healthinfo.jpg
 • CTScan.jpg
 • DNA.jpg
 • estrogen.jpg
 • glucose-test.jpg
 • having-sex.healthinfo.jpg
 • healthinfo-logo.jpg
 • hemorrhoids.jpg
 • injection.jpg
 • invitro.healthinfo.jpg
 • Jet-Lag.jpg
 • lab.jpg
 • Lasertreatment.healthinfo.jpg
 • lences.jpg
 • magnesium.jpg